Úkolů je před námi ještě mnoho, ví Berka. V čem budou Češi na světové špičce?

Trenér Jaroslav Berka na kvalifikaci v Lochowě | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Reprezentaci mužů čekají poslední důležité měsíce příprav před světovým šampionátem, který se odehraje v prosinci v Malmö a bude vrcholem roku 2024. Jednou z klíčových akcí bude i červnový kemp v Kutné Hoře. Dosavadní průběh cyklu shrnuje rozhovor s trenérem Jaroslavem Berkou, který zároveň odhaluje, jakým způsobem se pracuje s hráči, kteří se zapojili do přípravy s národním týmem.


Aktuálně jste ve druhé polovině cyklu. Jak hodnotíte dosavadní část cesty, kterou jste na cestě k šampionátu v Malmö ušli?
Když se ohlédnu zpět na celé období od mistrovství světa v Curychu, tak vidím především dvě věci. Tou první je pozitivní trend v rámci celkového progresu. Rostou hráči a tým jako celek, který je schopen těžit ze zkušeností a momentů, které na naší dosavadní cestě zažili, ať už se jedná o zápasy na EFT, reprezentační kempy či samotné MS. Tým se po všech stránkách zvedá a posouvá nahoru. Druhá věc je, že i přes špičkové individuální nasazení národní tým definuje velice příjemné až rodinné pracovní prostředí, což dává naší společné práci jiný rozměr a velmi si toho vážím. Je to velice cenné a umožňuje to, aby zmíněný progres probíhal na všech úrovních s maximální efektivitou. Tyto dvě věci naši cestu aktuálně definují nejvíc. Z obrácené perspektivy je potřeba dodat ještě jednu věc. Individuální práce všech, kteří chtějí být absolutní špičkou na světě ve svém oboru, je v podstatě až brutální v tom, jaké nastavení mysli a priorit vzhledem ke společnému cíli to vyžaduje. Tam není prostor pro sebemenší kompromis.

Do reprezentační sestavy pronikla řada nových tváří. Jak je vnímáte? Dokázaly se adaptovat na podmínky a tempo národního týmu?
Určitě patří velké ocenění zkušenějším hráčům za to, jakým způsobem nováčky přijali a jak jim jsou schopni předávat principy fungování, což má posléze vliv na chod celého týmu. Velký podíl na tom má i celý realizační tým, který umožní novým hráčům velmi dobře vplout do reprezentačního fungování. Zároveň je ale potřeba rozdělit jednotlivé akce. Třeba na kvalifikaci, kde bylo nových tváří nejvíce, je samotná adaptace o něco snazší. Pak jsou to mezinárodní zápasy s top týmy, nad nimi je EFT a ještě o minimálně level výše je mistrovství světa, kde jsou extrémně těžké duely, které se atmosférou, tlakem, nárokem na kondici a všemi ostatními věcmi okolo nedají jinak zažít. Musím ale říci, že všichni nováčci se na této akci perfektně adaptovali, do týmu zapadli a teď je na nich, jakým způsobem se budou prosazovat dál.

Někteří hráči se, zvláště na poslední akci, kterou byla únorová kvalifikace v Polsku, do týmu vrátili po několika letech. Byly u nich vidět zkušenosti?
Jednoznačně ano. Jednalo se navíc o kluky, kteří už mají něco odehráno, jsou vyspělí a svým fungováním a nastavením přinesli do týmu řadu dobrých věcí. S každým hráčem jsme před akcí seděli a diskutovali s ním jeho roli v týmu, kterou by měl naplnit. Jak hráči, kteří již v týmu působí a jsou nositelé těch týmových hodnot, tak i všichni nováčci, potažmo navrátilci, splnili to, co se od nich čekalo, a bylo to vidět. Aktuální skladba širšího kádru je přínosem nejen pro tým.

Jaroslav Berka s asistentem Joonasem Naavou | foto: Lubomír Skála/Český florbal

Řada z nováčků je produktem nově vzniklé reprezentace do 23 let. Tento projekt tedy zdánlivě plní svůj účel...
Neřekl bych, že zdánlivě, ale že jej rozhodně plní. Jde vidět, že hráči, kteří přichází z třiadvacítky, se v nedávné době setkali s nároky, očekáváním a principy fungování v reprezentaci. Dokonce si poprvé zahráli i zápasy na turnaji v Německu. Je dobře, když hráči přechází plynule a pauza mezi jejich reprezentační kariérou u U19 a mužského týmu není tak velká.

Zmiňoval jste, že s hráči mluvíte před každou akcí. Funguje stejný proces i po akci?
S každým hráčem sedíme, abychom si vše vyhodnotili a pobavili se společně o jeho výkonech. Cílem je definovat si akci, oboustranně ji shrnout a nastínit možnosti rozvoje. Kudy se má hráč vydat dál a na čem má pracovat. Pokud je to možné a jedná se o hráče působící v českých soutěžích, tak preferujeme osobní schůzku. Rozhodně je pro nás důležité, aby hráči věděli, jakým směrem se dál vydat, a jak jsme je my jako realizační tým na akci vnímali. Stejně tak je pro nás klíčové, abychom získali zpětnou vazbu od samotného hráče a jeho pohled na to, co se během dané akce událo. Je to časově poměrně náročná část, ale je nezbytná a přináší své ovoce.

Poměrně dost po kvalifikaci zarezonovalo to, že hráči si sami odkoučovali utkání. Mohl byste přiblížit, jakým způsobem to proběhlo a co má tento prvek za úkol?
V dobrém slova smyslu je to trochu vytržené z kontextu. Hráči si svým způsobem vedli utkání sami, nicméně je to součást komplexnějšího procesu. Předcházelo tomu spoustu dalších věcí, které se udály už na předchozích akcích a pokračovaly v průběhu kvalifikace. Na mysli mám třeba samotný způsob, jakým k vedení týmu přistupujeme. Zároveň to není konec procesu, protože ten pokračuje dál. Vzhledem k období, ve kterém jsme se nacházeli, a k hráčům, s nimiž jsme na té kvalifikaci byli, to naprosto perfektně zapadalo do našeho rozvojového plánu týmu. Splnilo to svůj účel, dostali jsme od hráčů zpětnou vazbu, a proto v tomto ohledu panuje spokojenost.

Trenér Jaroslav Berka dovedl český tým ke stříbru na MS 2022 | foto: Barbora Reichová/Český florbal

Jednou z devíz současného národního týmu je také kondiční testování. U týmu jste třetím rokem, vidíte v této části posun?
Vývoj celého procesu kondičního testování probíhá tak, že v prvním roce jsme spíše nabírali data a dávali hráčům zpětnou vazbu. V tom dalším, což bylo především vloni v létě, jsme byli schopni u hráčů vidět významný progres a nyní v období mezi sezonami budeme mít další srovnání. Každopádně posun je značný. Celá otázka kondičního rozvoje je velice komplexní záležitost, kdy čelíme faktu, že kondiční připravenost, kterou od hráčů vyžadujeme pro mistrovství světa a obecně mezinárodní úroveň, je na takové výši, se kterou se v lize nepotkávají. Nároky na to, abyste odehráli šest těžkých utkání v obrovské intenzitě v osmi či devíti dnech, jsou obrovské. Naším cílem je, aby na to byli hráči připraveni. Takhle k tomu přistupujeme. Vnímáme ale velký progres a hráči v tomto ohledu udělali velký kus práce. Nyní svým způsobem řešíme detailní a vysoce individuální věci. Pakliže se nám podaří v mezisezonním období naplnit poslední část plánu, tak vnímáme, že co se týče kondiční oblasti, tak budeme světově konkurenceschopní a hráči budou na kondiční, atletické špičce v rámci světového měřítka. Víme naprosto přesně, na jakou úroveň se chceme dostat, i to, jakým způsobem toho docílit. Dosavadní progres je významný a v datech je neoddiskutovatelně vidět.

"Je dobře, že jsme v Malmö, kde se bude už v prosinci hrát mistrovství světa, dokázali Švédy porazit. Nyní to bude o tom, abychom se s vědomím toho, že touto silou disponujeme, nachystali tak, že budeme schopní tyto a lepší výkony opakovat, kdykoliv to bude potřeba."
Jaroslav Berka, trenér reprezentace mužů

Na své dosavadní cestě jste kromě zmíněné kvalifikace odehráli ještě přátelský turnaj v Lotyšsku a především EFT v dějišti nadcházejícího mistrovství světa. Na něm jste dokázali vyhrát. Přesto měl turnaj na konci mírnou, řekněme, pachuť.
K turnaji jsem se již dříve vyjadřoval. Samozřejmě, vyhrát turnaj má sportovní váhu. Nicméně naše interní cíle byly nastavené tak, že jsme chtěli zvítězit ve všech třech utkáních, což se nám nepovedlo právě v závěrečném duelu s Finskem, s nímž jsme prohráli po nájezdech. Chybělo tomu málo, ale potřebovali jsme si náš proces reflektovat a říci si, proč se nám to nepovedlo. To jsou kroky k tomu, abychom byli schopni vyhrát tři špičková utkání za sebou. Turnaj tedy svůj účel splnil, ale nespokojenost plyne z toho, že jsme nenaplnili stanovené cíle.

Triumf nad Švédskem 12:8. Úřadující mistři světa poprvé od někoho inkasovali deset a víc branek. Je to ukázka síly a zároveň teď již tříletého progresu?
Rozhodně je to ukázka síly týmu. Na té nejvyšší úrovni nechce nikdo prohrát. Zároveň těch špičkových utkání není tolik a všichni hráči, kteří do takového zápasu nastoupí, chtějí podat maximální výkon. Myslím si, že náš tým byl v závěru toho duelu stoprocentně lepší a myslím si, že je dobře, že jsme v Malmö, kde se bude už v prosinci hrát mistrovství světa, dokázali Švédy porazit. Nyní to bude o tom, abychom se s vědomím toho, že touto silou disponujeme, nachystali tak, že budeme schopní tyto a lepší výkony opakovat, kdykoliv to bude potřeba.

Teď po konci sezony vám začne finalizace formy pro šampionát v Malmö. Co chcete s týmem stihnout ještě do prvního turnaje, který přijde v září?
Máme dlouhodobý plán směrem k mistrovství světa, kterého se držíme. V červnu absolvujeme kemp. Vnímám, že potřebujeme pokračovat ve zmíněném progresu. Je to komplexní záležitost rozvoje jednotlivců, týmu jako celku, formací či menších speciálních skupin. Rozvoj se musí činit ve všech oblastech a v rámci přípravného období se dá na některých z nich pracovat mnohem intenzivněji. Úkolů je před námi ještě opravdu mnoho. Těšíme se na letní kemp, který bude jediným standardním soustředěním, jinak nás již budou v rámci přípravy na mistrovství světa, mimo závěrečného kempu, čekat pouze herní akce. Je tedy potřeba na něm udělat velkou práci stran týmové hry a podkladů pro to, jak se chceme na podzim prezentovat.

Trenér Jaroslav Berka na MS 2022 | foto: Barbora Reichová/Český florbal

Nebudeme teď řešit konkrétní cíle pro MS v Malmö, ale každopádně pro domácí výběr, kterému jste čelili ve finále posledního mistrovství světa, bude šampionát klíčovou akcí. Už v Curychu jste ale ukázali, že vám nedělá problém kromě dvaceti chlapů čelit i několikatisícovému davu fanoušků soupeře. Vnímáte, že je příprava na podobné momenty, hlavně tedy psychická, jedním z klíčových faktorů?
Mentální příprava je jedním z mnoha faktorů sportovního výkonu. Samozřejmě je "hlava" klíčová pro finální výkon a ovlivňuje jej z mnoha procent, dokonce bych řekl, že z mnoha desítek procent. Aby měla mentální příprava v závěru svou hodnotu a správné nastavení, je potřeba si odpracovat mnoho věcí během samotného procesu a rozhodně nikoho nesmí na této úrovní brzdit dovednosti, kondice či porozumění hry. Ale co se týče mentální přípravy, každý je jiný. Když to hodně zjednoduším, je naprosto klíčové, aby všichni věděli, proč na mistrovství světa jedou, a měli v tom křišťálově jasno.

Nyní jste si otestoval širší kádr. Je to pro vás důležitý krok i směrem k tomu, že vás po mistrovství světa budou příští rok čekat Světové hry v daleké Číně?
Určitě ano. Období kolem mistrovství světa v Curychu, jemuž předcházely Světové hry v Americe, bylo náročné. Akcí bylo hodně a tíhu reprezentačních utkání na sobě nesla určitá skupina hráčů. Tím, že jsme teď hráli kvalifikaci, tak jsme měli dost prostoru, abychom povolali několik nováčků. Stejně tak na předchozích akcích jsme viděli některé nové hráče. Před finálním obdobím před MS v Malmö je to důležité, protože do našeho procesu mohou vstoupit různé komplikace jako zranění a podobně. Zároveň se zvyšuje i konkurence na jednotlivých postech. Zároveň naše práce nekončí po mistrovství světa a následují další turnaje. Jedním z nich jsou krátce po Malmö právě Světové hry v Číně a před tímto vrcholem jsme chtěli mít představu o hráčích, kteří přichází v úvahu v širším kontextu a do jisté míry je adaptovat na náš způsob práce a na prostředí v reprezentaci.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se