Zatraktivňujeme florbal! Čas na útok bude hlídat časomíra, jako test poslouží pohár

Vizualizace odpočtu času na útok | foto: Český florbal

Byť má florbal v Česku širokou základnu fanynek a fanoušků, stále se objevují názory, že není divácky dosti atraktivní. Proto se Mezinárodní florbalová federace (IFF) ve spolupráci s Českým florbalem rozhodla zavést novinku. Po vzoru basketbalu bude mít nově útočící tým 24 vteřin na to, aby provedl svou akci.


Úprava pravidel nezačne platit od sezony 2024/2025 ve všech soutěžích. Jako testovací polygon poslouží Pohár Českého florbalu. Mezinárodní federace se v kooperaci s Českým florbalem rozhodla novinku vyzkoušet ve vrcholové části a úvodních čtyřech kolech pohárové soutěže.

Volba je logická. Nový systém si budou moci ještě před startem ostré sezony vyzkoušet celky napříč všemi soutěžemi i celou Českou republikou. Od čtvrtého kola se bude hrát dosud klasickým způsobem. "Z českého poháru se postupuje do Poháru mistrů a nechceme tím ovlivnit souboj o tuto velmi lukrativní soutěž. Navíc dokážeme získat obrovské množství dat a budeme mít spoustu času na jejich vyhodnocení," argumentuje IFF.

Jak to bude v praxi probíhat?

Kromě klasického odpočtu času bude vedle časomíry tabulka s odpočtem zbývajícího času na zakončení. Po jeho uplynutí zazní siréna a útočící tým musí přestat hrát. Zastaví se čas a pokračuje se rozehrávkou do té doby bránícího týmu z nejbližšího bodu pro vhazování.

V případě, že akci ukončí útočící tým před limitem (například střelou mimo či útočným faulem), časový interval na útok se začne počítat do té doby bránícímu týmu, a to od chvíle rozehrání míčku. Za takové přerušení se nebere, pokud brankář/ka míček pouze vyrazí. V případě, že bude mít po předchozí akci míček v držení brankář/ka, začne se čas na útok počítat od chvíle rozehrání. Za přerušení útočné akce bránícím týmem se bere i teč či vystřelení balonku mimo mantinely. Poté se při dalším navázání odečítá útočícímu týmu plný časový limit 24 vteřin.

Pokud bránící tým získá balonek bez předchozího přerušení hry, začne se jeho čas na útok odečítat po překročení půlící čáry, během letmého střídání či po zjevném ukončení snahy o získání míčku útočícím týmem. V takové situaci obeznámí přítomné aktéry rozhodčí předpažením obou paží nad úrovní ramen. Doporučuje se také slovní příkaz.

V případě, že útočící tým neuposlechne zvukového signálu o ukončení útoku či hvizdu rozhodčího a pokračuje v útočné akci, může při opakovaném provinění obdržet menší trest za nesportovní chování. Během početní převahy se čas na útok odpočítává také.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se