Změny na trenérských postech. Kdo všechno obměňuje realizační tým?

Jan Šebesta a Lukáš Hrubý jako spoluhráči, nyní spolu budou trénovat | foto: Lukáš Zetek/1. SC TEMPISH Vítkovice

Přípravy na novou sezonu jsou v plném proudu a kluby tak pravidelně ohlašují změny ve svých jednotlivých týmech. V tomto článku přinášíme rozsáhlý soupis všech trenérských změn posledních týdnů.


Změny na ostravské scéně

Vítkovický kádr vstoupí do sezony 2024/25 s ráznými změnami v obou realizačních týmech. Superligové rytíře nově povede duo Daniel Folta – Lukáš Hrubý, které doplní ještě hrající asistent Jan Šebesta. Celé trio přitom patří mezi legendy ostravského klubu, neboť oba hlavní trenéři nechybí ve vítkovické síni slávy a Šebesta minulou sezonu vedl rytíře jakožto kapitán. 

Změny nastanou také v extraligové kabině, kde se do pozice hlavního trenéra dostává Jiří Velecký. K ruce mu bude jeho legendární asistent Dušan Dudešek a Denisa Ferenčíková, která se na lavičce rytířek objevila už v minulém ročníku. Nově pak přichází třetí asistent Tomáš Kozlík, který opustil svou roli šéftrenéra ženské složky ve Spartě a vrací se zpět do Moravskoslezského kraje. O všech změnách klub informoval na svých klubových stránkách.


Kromě Vítkovic aktualizuje své trenérské obsazení také konkurenční FBC Ostrava, která ohlásila změnu na pozici hlavního trenéra superligového týmu. Do čela mužského A-týmu se zde dostává Matěj Erbs, který dosud sbíral zkušenosti v havířovském Slovanu. Po sedmi letech zdejšího působení nyní vyráží na půdu ostravského FBC, kde kdysi hrával tehdejší Tipsport Superligu. O jeho příchodu klub informoval na svých webových stránkách.

Česká Lípa nově pod vedením legendy

Takzvanou trenérskou superbombu ohlásil superligový klub FBC Česká Lípa, který do pozice hlavního kouče před novou sezonou dosadil velkou florbalovou legendu. Jeho mužský tým přebírá Milan Garčar, který ukončil svou hráčskou kariéru v roce 2022.

Za dobu svého působení v roli hráče získal pět superligových titulů s Tatranem Střešovice a dosáhl také na bronzovou medaili ze světového šampionátu 2010. Kromě toho je také jedním z prvních českých florbalistů, kteří si zahráli ve Švédsku, Finsku i Švýcarsku a okusili tak všechny top ligy světa.  "Jedním z důvodů byla poptávka klubu po novém trenérovi a také mé vazby na Štěpána Slaného a Radima Křenka. Tedy na kluky, které znám ze své aktivní sportovní kariéry. Líbí se mi projekt, který v Lípě běží už nějaký ten rok, a daří se s ním hezky pracovat a rozvíjet ho," uvedl Milan Garčar v rozhovoru pro klubový web.

K ruce bude mít nový českolipský kouč Ladislava Pekárka v roli asistenta a Františka Beránka na pozici vedoucího týmu. "Asistent Milana Garčara Láďa Pekárek je klubová legenda, jeden ze zakladatelů klubu, který jako trenér prošel s úspěšnou generací 2003-2005 celou mládežnickou strukturou. Láďův důraz na disciplínu a individuální přístup bude ideálním doplněním hlavního trenéra. Záda jim bude jistit dobrá duše klubu František Beránek v pozici vedoucího týmu," dodává manažer klubu Štěpán Slaný.

Strůjci "treblu" zůstávají, ženy povede Fuchs

Po velkolepém úspěchu asi nikoho nepřekvapí, že superligový Tatran zachovává kompletní složení svého realizačního týmu. Hlavní kouč Milan Fridrich společně se svými asistenty Markem Mandlerem, Martinem Pánkem dokázal v sezoně 2023/24 něco, co se nepovedlo ještě nikomu předtím. Nejprve vítězství v elitním Poháru mistrů, poté v Poháru Českého florbalu a nakonec i titul z Livesport Superligy, to všechno se skrývá pod poslední dobou hodně skloňovaným pojmem tzv. "mistrovského treblu".

"Jsem rád, že se podařilo udržet celý stávající realizační tým, neboť mi dává možnost u týmu přidat další sezonu. Důležité je, že v tomto složení můžeme být společně dobrou oporou hráčům v jejich rozvoji. Doplňujeme se a spojuje nás jak společná vize, tak hlavně hodnoty. To je pro mě důležité. Během náročné sezony je potřeba se na sebe těšit a přátelské vztahy se pak projeví i v těch nejvypjatějších momentech, které určitě přijdou," uvádí na tuto adresu hlavní tvář střešovického vzestupu posledních let Milan Fridrich v článku na klubových stránkách.

Ke změnám však dojde v ženské kategorii, kde pokračuje v roli hlavního trenéra Vladimír Fuchs. Nově ale bude mít k dispozici asistenta Marka Michálka, neboť Pavel Hudík střešovické áčko po sezoně 2023/24 opustil. "Těším se. S Markem se známe dlouho a na florbal nahlížíme velmi podobně. Jsem rád, že s ním mohu spolupracovat. Byl mou jednoznačnou volbou poté, co bylo jasné, že Pavel Hudík u týmu žen nebude v nové sezoně pokračovat," uvádí hlavní lodivod ženského Tatranu v rozhovoru pro klubový web.

Bulldogs zachovali postupový realizák

Co funguje, to se nemění. Tak zní prastaré sportovní pravidlo, kterého se drží nyní už superligoví Bulldogs. Brněnský kádr se do nejvyšší mužské ligy vrací po pěti letech a jednou z tváří jeho postupu je hlavní trenér Adam Konečný, který v klubu podepsal smlouvu na další čtyři sezony. Na lavičce přitom v roli kouče stál vůbec poprvé a hned se mu podařilo vybojovat vytoužený postup. Není tak překvapením, že s ním klub spolupráci prodloužil, jak uvádí na svém webu. Vedle Adama Konečného budou v realizačním týmu i nadále působit asistenti David Kyzlink a Rudolf Škubal.

Naava získává nové asistenty

Mladá Boleslav se po těsné prohře v BigBoard Superfinále umístila na druhém místě Livesport Superligy sezony 2023/24 a v roli jejího hlavního trenéra tak zůstává Fin Joonas Naava. Mění se ale oba jeho asistenti, jak klub informoval na svých webových stránkách. Své působení v mladoboleslavské kabině ukončil Lukáš Procházka, který se nyní zaměřuje na přípravu ženské reprezentace na domácí světový šampionát v roce 2025, a také Štěpán Motejzík, který se po roce vrací zpět do České Lípy, kde by měl působit u mládeže. 

"Lukáš Procházka se domluvil na angažmá v rámci Českého florbalu, které je exkluzivní a neumožňuje mu další působení na klubové úrovni. Se Štěpánem Motejzíkem jsme byli domluveni, že jeho angažmá v Boleslavi bude částečně o sbírání zkušeností. Nyní se s ohledem na potřeby České Lípy vrací, protože ho klub potřebuje," uvedl generální manažer Mladé Boleslavi Tomáš Pacák.

Jejich místa nahradí v novém superligovém ročníku Ladislav Štancl a Michal Plecitý. Příchod aktuálního hlavního trenéra juniorské reprezentace Ladislava Štancla klub oznámil již v únoru. Michal Plecitý přichází do Mladé Boleslavi jako trenér západního výběru chlapců do čtrnácti let.

Nový trenér boleslavských brankářů

Mladá Boleslav ohlásila kromě příchodu nových asistentů realizačního týmu také nového trenéra brankářů. O gólmany mladoboleslavské florbalové školy v čele s Lukášem Bauerem se nově bude starat Jakub Víšek, který s tímto klubem podepsal smlouvu na tři roky. Znám je především z pardubického prostředí, kde dlouhou dobu působil a nově také z reprezentace juniorů, kde se stará o přípravu gólmanů.

"V Česku je nesmírně těžké najít trenéra brankářů, který by měl erudici a standard práce na takové výši, aby mohl spolupracovat s Bolkou, kde jsou nároky definované naši sportovní úrovni. Moc mě těší, že jsme uzavřeli dohodu s Jakubem Víškem, na čemž se výrazně podílel náš sportovní manažer Marek Chlumský. Jakub se chce dlouhodobě věnovat práci s brankáři, chce na sobě pracovat a u nás získá prostředí, ve kterém může růst," řekl v rozhovoru pro klubový web generální manažer Mladé Boleslavi Tomáš Pacák. 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se